Tapaskväll med julgodis

 
Julen nämar sig...
Igårkväll var det mys med julstök och jultapas här hemma hos Evamma. Vi spelade julmusik, pysslade, slog in klappar och dukade upp en tapasbuffé med en massa julegott. Här kommer våra favoriter.

 

 
Ischoklad av kokosolja -Ett superbt godis som inte triggar sockerberoendet!

Kokosolja
Valfri smaksättning t ex frusna hallon, nötter, vaniljpulver, lakritsrotspulver, pepparmynts eller kokosflingor.
Fina ischokladformar.

Gör så här: Smält kokosoljan. Blanda i valfri smaksättning. Använder du mötter, hallon eller andra bär, så lägg en nöt/ett bär direkt i formen. Fyll formarna med kokosolja och lår stelna i kylen. Vips så jar du goda och meganyttiga julgodisar :-)

 

 

Lunchpepparkaka
ca 10 st. Receptet hittade jag hos mariannslchf.se/lunchpepparkaka. Jag skippade dock sötningsmedlet. 

100 g mycket mjukt smör
3 rumstempererade ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1/2-1 msk pepparkakskryddor
1 tsk malda pommeransskal (kan uteslutas)

Gör så här: Vispa smör, pommerans och pepparkakskryddorna med elvisp. Ta i ett ägg i sänder och vispa mjukt och fluffigt. Ha i kokosnötmjölet och mixa samman allt till en smidig deg. Rulla en tjock korv 5-7 cm i diameter. Dunsa lätt ändarna på korven mot bordet ett par gånger så den sätter sig i kanterna och ändarna blir platta och fina. Lägg rullen i kylskåp en timma. Skär ca  1 cm tjocka skivor av rullen med vass kniv och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut speciellt mycket, så du kan lägga ganska tätt. Grädda i mitten av ugnen i 150-175 grader i 15 minuter. Titta till dem så de inte blir brända. Servera som de är eller gör som vi och servera med en generös skiva ädelost.

Tips: Gör en dubbel sats och lägg halva degen färdigrullad till en tjock korv i frysen, bara att ta fram kvällen före och lägga att tina i kylskåpet. Skär sedan skivor och grädda när det är dags för frukost!

 

 
Kokostoppar med saffranssmak

50 g smör/ghhe/kokosolja
2 dl kokos.
1 ägg.
0,5 msk saffran
1 msk pressad apelsinsaft
0,5  tsk vaniljpulver

Gör så här: Smält smöret/kokosoljan. Blanda i resten av ingredienserna. Klicka ut små bollar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader i ca 20 min. Njut av dessa gyllengula läckerheter!

 

 

 

Baconlindade dadlar med chevré.
Färska dadlar
Chevréost
Baconskivor.

Gör så här: Lägg en baconskiva per person i en ugnsform. Förstek baconet i ugnen på 200 grader i ca 5 min. Under tiden kärnar du ur dadlarna och fyller dem generöst ed chevré. Linda en baconskiva runt varje dadel. Höj ugndvärmen till 225 grader och grädda ytterligare 10-12 min. Otroligt goda!!!
Men: TRIGGERVARNING om du är känslig för sötman i dadlarna!!!

 
 
 

Arraksbollar
2 dl caschewnötter (byt ut mot valnötter, pekannötter eller mandel om du är känslig och triggar på caschew).
1 dl kokosflingor
1/2 dl kokosolja, smält.
1 tsk kardemumma
1 tsk arraksarom
(ev 1 msk kaffe eller apelsinsaft)
Kokosflingor till garnering.

Gör så här: Mixa nötter finfördelade i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en kladdig deg. Låt degen stå i kylen 20-30 min så att den blir fastare och mer lätthanterlig. Rulla små bollar som du sedan rullar i kokosflingor.

Tips: Om du inte är känslig för kakao går det bra att tillsätta kakao i smeten och sedan rulla bollarna i kakao. Min pojkvän (som inte är sockerberoende) mixade även i några dadlar u sina bollar för att få en aning sötare smak.

Taggar: Sockerberoende, sockerfri lunchpepparkaka, saffranskokostoppar, sockerfritt godis,;

Kommentera inlägget här :